Wensen en mogelijkheden uitvaart

Wensen en mogelijkheden

Leg bij leven uw uitvaartwensen vast. 

Wensen en mogelijkheden

Het kan zijn dat u nadenkt over de wensen van uw uitvaart. Het kan rust geven als u bepaalde wensen voor uw uitvaart bespreekt met uw geliefden, met uw nabestaanden. Bespreken hoe u uw uitvaart vorm wilt geven kan helpen om de laatste weg, het echte afscheid, in rust samen te bewandelen.

Als u uw wensen wilt bespreken en het fijn vindt deze wensen te noteren, heb ik een wensenboekje voor u. Dit boekje kunt u bewaren bij uw papieren zodat uw nabestaanden weten wat uw wensen zijn.

Veel oudere mensen zijn bij leven betrokken geweest bij een geloofsgemeenschap, een kerk of gemeente. Door bijvoorbeeld een verhuizing of uw gezondheid  bent u mogelijk niet meer betrokken en heeft u niet meer de mogelijkheid naar een viering of dienst te gaan. Een belangrijke wens kan zijn dat bij uw afscheid uw geloof een plaats krijgt. Uw kinderen en/of kleinkinderen weten niet wat uw wensen daaromtrent zijn.  In het boekje is ruimte om juist deze keuzes op te schrijven.

Uiteraard ben ik ook bereid naar uw wensen te luisteren. Heeft u behoefte aan een gesprek over uw wensen, dan kunt u een afspraak met mij maken. Na ons gesprek stuur ik u een overzicht van uw wensen, en zal indien gewenst, een kostenoverzicht maken. Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Het betrekken van kinderen en/of kleinkinderen bij een afscheid is waardevol. Vaak is dit voor de ouders en grootouders emotioneel, maar samen kunnen we kijken wat passend is.

Het maken van een tekening, beschilderen van de kist, aansteken van een kaarsje, voorlezen van een gedichtje? Tevens heb ik verschillende boekjes die ouders mee kunnen nemen om samen te praten over het overlijden en de uitvaart.

Kinderen kunnen actief betrokken worden bij de uitvaart op een manier die bij het gezin past. Samen kom je thuis met het verdriet en misschien komen de vragen van de kinderen pas na een paar dagen of weken. Daarom kijk ik graag met vader en moeder, opa en oma hoe we kinderen kunnen betrekken bij het afscheid.

Collega Femke van Midden heeft praatplaten gemaakt om de dood en de dagen van het afscheid door middel van mooie tekeningen te visualiseren voor kinderen. Deze platen kunnen worden gebruikt om thuis te kunnen praten over dat wat komen gaat, maar ook de periode na het afscheid kunnen deze platen helpen om met elkaar in gesprek te zijn. Uiteraard kunnen we ook samen dit gesprek voeren met de kinderen.

Voor een impressie van de platen neem kijkje op de website van Femke van Midden.