Kinderen Uitvaart

Kinderen

Doen wat bij de familie past.

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Het betrekken van kinderen en/of kleinkinderen bij een afscheid is waardevol. Vaak is dit voor de ouders en grootouders emotioneel, maar samen kunnen we kijken wat passend is.

Het maken van een tekening, beschilderen van de kist, aansteken van een kaarsje, voorlezen van een gedichtje? Tevens heb ik verschillende boekjes die ouders mee kunnen nemen om samen te praten over het overlijden en de uitvaart.

Kinderen kunnen actief betrokken worden bij de uitvaart op een manier die bij het gezin past. Samen kom je thuis met het verdriet en misschien komen de vragen van de kinderen pas na een paar dagen of weken. Daarom kijk ik graag met vader en moeder, opa en oma hoe we kinderen kunnen betrekken bij het afscheid.

Collega Femke van Midden heeft praatplaten gemaakt om de dood en de dagen van het afscheid door middel van mooie tekeningen  te visualiseren voor kinderen. Deze platen kunnen worden gebruikt om thuis te kunnen praten over dat wat komen gaat, maar ook de periode na het afscheid kunnen deze platen helpen om met elkaar in gesprek te zijn. Uiteraard kunnen we ook samen dit gesprek voeren met de kinderen.

Voor een impressie van de platen neem kijkje op de website van Femke van Midden.